Grab the widget  IWeb Gator

Jumaat, 27 Julai 2012

Hebatnya Tok Guru Nik Aziz


 

Gini caranya nak bagi owang bukan Islam supaya faham agama Bukan dengan mencerca mencela .Baru masuk masjid dah tibai kena tekan bermacam nista Baru dok senaman kat luar masjid dah kecam sini sana weyh .. ini bukan cerita tipu Gerombolan nengok mesti berbulu. Ada je idea nak tabur peluru Supaya Bukan Islam makin celaru weyh .. gerombolan .. ni wa nak cakap sama lu Islam bukan hak milik orang Melayu Luorang kena bagi faham pada yang tak tau Bukan ikut kepentingan politik yang melulu.weyh .. Islam itu adil kepada semua kaum Kena sampaikan .. baru diowang kagum Bukan setakat cakap berdentam dentum Macam dah khatam .. tapi hakikatnya belum..Syabas pada TGNA ..Moga semakin ramai yang faham tentang Islam dan Isinya ..

Seramai 31 orang Ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Hulu Selangor yang terdiri dari kalangan India bukan Islam telah mengunjungi Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat dan dibawa beliau naik ke masjid Pulau Melaka. Sebelum itu rombongan yang diketuai Adnan Mat Nor selaku Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS Hulu Selangor turut diraikan di dalam majlis makan tengahari di kediaman rasmi Menteri Besar, JKR-10.
Rombongan juga telah diberi taklimat oleh Pegawai Penerangan Zon daripada Urusetia Penerangan Kerajaan Kelantan (UPKN) mengenai Dasar-Dasar Kerajaan Negeri dan kehidupan masyarakat India dan kaum bukan Islam di Kelantan yang tidak pernah terpinggir dan sentiasa dilibatkan di didalam setiap program.
Pada sebelah petang ahli rombongan telah menemui Nik Aziz di perkarangan Masjid Pulau Melaka seterusnya memasuki masjid untuk mendengar tazkirah yang disampaikan Nik Aziz.
Antara kandungannya Nik Aziz berkata, di Kelantan PAS mengamalkan sistem pemerintahan Islam kerana ia adil untuk semua kaum.
“Kita semua adalah keturunan dan cucu cicit Nabi Adam a.s yang merupakan adik beradik, Umno tidak pernah memberitahu sedemikian kerana mereka tidak mengamalkan sistem politik Islam, sebaliknya mereka mengamalkan sekularisme, dan ini boleh memecahbelahkan keharmonian kaum. Namun di Kelantan menjadi tanggungjawab Kerajaan untuk memberitahu perkara ini.
“Soal orang bukan Islam memasuki masjid sengaja diperbesar-besarkan demi politik murahan mereka, di Kelantan kita menggalakkan orang bukan Islam untuk memasuki masjid, dan banyak program telah diadakan di masjid yang turut melibatkan orang bukan Islam,” jelasnya.
Beliau juga menyifatkan orang bukan Islam yang memasuki masjid akan dapat belajar apa yang diajarkan oleh Islam tetapi mestilah dengan beradab dan sopan.
Nik Aziz juga menyeru supaya perkara-perkara yang baik seperti diuar-uarkan kepada masyarakat bukan Islam khususnya di negeri-negeri selain Kelantan kerana orang-orang bukan Islam di Kelantan kini telah dapat menerima corak pemerintahan Islam yang diamalkan oleh Kerajaan Kelantan kerana Islam adalah adil untuk semua.
Selepas itu ahli rombongan telah dipelawa oleh Nik Aziz ke kediamannya yang terletak bersebelahan dengan masjid.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan